Król świątecznych deserów, czyli bożonarodzeniowy tort makowy

Tort makowy to moim zdaniem najlepszy możliwy tort. Bardzo szlachetny, dostojny, przepyszny i taki…hmmm odświętny. Od kilku lat przygotowuję go na Święta Bożego Narodzenia i tylko na tę okazję jest zarezerwowany.

tort makowy

Uważam, że blaty z ciasta makowego trudniej jest zepsuć niż tradycyjny biszkopt.

Składniki na blaty makowe:

  • 400 g mielonego maku;
  • 200 g ksylitolu;
  • 8 jajek;
  • 3 łyżki kaszy manny;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1 garść migdałów w płatkach.

Sposób wykonania blatów makowych:

1. Mak zalej wrzącą wodą (do całkowitego pokrycia), odstaw do wystudzenia, odsącz z nadmiaru wody przy pomocy bawełnianej gazy lub lnianego ręcznika.

2. Żółtka jaj oddziel od białek. Żółtka wrzuć do misy miksera, dodaj ksylitol i utrzyj na jasną, gęstą masę. Dodaj zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.

3. W osobnym naczyniu ubij białka na pianę. Dodaj pianę białkową do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Dodaj płatki makowe i przemieszaj masę.

4. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej masę makową. Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź ciasto w uchylonym piekarniku.

5. Ciasto odetnij ostrym nożem od obręczy formy. Przekrój wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone;
  • 300 ml zimnej śmietany kremówki 30%;
  • 4 czubate łyżki cukru pudru;
  • 50 g masła.

Sposób wykonania kremu:

1. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie serek mascarpone i delikatnie wymieszaj.

2. W osobnym naczyniu zmiksuj masło na puszystą masę, dodawaj powoli krem śmietanowy i miksuj do połączenia składników.

Dodatkowo:

  • 250 ml herbaty (wystudzona) do nasączenia blatów;
  • 250 ml konfitury pomarańczowej.

Sposób złożenia tortu:

1. Na podstawce do tortów ułóż pierwszy blat z ciasta makowego, nasącz herbatą, posmaruj konfiturą, a potem kremem. Połóż kolejny blat i powtórz te czynności. Ostatniego blatu nie nasączaj. Tort możesz składać z użyciem obręczy.

2. Odstaw tort do lodówki na godzinę. Przygotuj genashe.

Składniki na genashe:

  • 150 g białej czekolady;
  • 150 g masła.

Sposób wykonania genashe z białej czekolady:

1. Czekoladę rozpuść w kąpiel wodnej, odstaw do ostudzenia (ale nie dopuść do stężenia czekolady). Masło zmiksuj na puszystą masę i powoli dalej miksując, dodawaj czekoladę.

2. Schłodzony tort, posmaruj czekoladowym genashe. Od góry nałóż grubszą warstwę. Boki pokryj jedynie cienką warstwą. Tort będzie wyglądał jak naked cake, ale na górze będzie można spokojnie ustawić ozdoby z masy cukrowej.

tort makowy

Bożonarodzeniowy tort makowy jest piękny i pyszny. Trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Co ważne nie jest bardzo ciężki, więc nawet po obfitym posiłku wciśniemy w siebie jeszcze tę odrobinę przyjemności.

Wesołych świąt!
K.