Kuchnia zero waste – mleczko makowe

Robiliście kiedyś tort makowy lub inne danie z wykorzystaniem maku? Zwykle w takich przepisach pojawia się zalecenie, aby mak wcześniej namoczyć i dotyczy to zarówno maku w ziarenkach, jak i mielonego.

Z okazji świąt robiłam tort makowy (obowiązkowa świąteczna pozycja w mojej rodzinie), użyłam do blatów maku mielonego, który wcześniej należało namoczyć. Efektem ubocznym moczenia maku jest mleczko makowe, bardzo zdrowe i bogate w wapń.

Składniki na mleko makowe (około 400 ml):

  • 500 gram mielonego maku;
  • gorąca, przegotowana woda.

Sposób wykonania:

1. Mak przesyp do garnuszka lub miski i zalej gorącą wodą do całkowitego zakrycia. Przemieszaj łyżką i w razie potrzeby dolej wody.

Jeśli chcesz użyć maku w ziarnach, również zalej go wodą.

2. Odstaw zalany mak do wystudzenia, po czym mocno odciśnij płyn z maku, używając do tego bawełnianej gazy.

Mak w ziarnach trzeba najpierw dwukrotnie zmielić, a dopiero potem odcisnąć mleko.

3. Mleczko makowe jest gotowe, ale co dalej. W smaku jest lekko kwaśne, dlatego możesz go użyć jako napoju po uprzednim osłodzeniu miodem lub ksylitolem. Super komponuje się z cynamonowymi kruchymi ciasteczkami. Mleczko będzie się też nadawać, jako zamiennik zwykłego mleka, do przygotowania owsianki, budyniu lub np. deseru z nasionami chia.

Uwielbiam kuchnię zero waste. A tak przy okazji, na święta możesz przygotować mini torciki makowe z tego przepisu 😉

Smacznego!
K.