Królik w sosie porowo-szpinakowym

Mięso z rosołu, zawsze pojawia się pytanie co z nim zrobić. W moim domu rosół gotuje często z uwagi na małego człowieka, który codziennie je dwudaniowy obiad. Wywar przygotowuje na delikatnym mięsie z królika, czasem dodając też indyka.

Niewiele osób lubi gotowane mięso, ale odpowiednio przyrządzone potrafi być naprawdę smaczne i przy okazji, a może przede wszystkim dietetyczne. Tym razem przygotowałam prościutki przepis – królik w sosie porowo-szpinakowym.

Składniki na 2-3 porcje królika z sosem:

  • 1/2 królika z rosołu;
  • 1 maly por, biała cześć;
  • 100 gram szpinaku;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego;
  • 2-3 łyżki bulionu (opcjonalnie);
  • 100 ml śmietany kremówki (lub mniej);
  • sól;
  • pieprz;
  • ulubione zioła (np. natka pietruszki).

Sposób wykonania:

1. Mięso królika obierz z kości i chrząstek. Możesz podzielić je na mniejsze części, ale niekoniecznie. U mnie mięsko jest miękkie i delikatne, więc samo się rozpada.

2. Warzywa opłucz. Białą części pora pokrój w piórka. Ja kroję wzdłuż na 4 części, a następnie w paseczki w poprzek. Szpinak porwij na mniejsze kawałki jedli liście są duże. Jeśli używasz szpinaku baby, nie będzie to konieczne.

3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć pokrojonego pora i podduś na małej mocy (u mnie moc 4/10) pod przykryciem kilka minut. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj, podłej bulionem, dodaj przyprawy i przykryj pokrywką. Duś kolejne 2-3 minuty.

4. Do warzyw dodaj mięso z królika i śmietankę. Zamieszaj i zaczekaj aż całość się zagotuje.

Danie jest gotowe. Prawda, że to banalnie proste? A jakie dobre. Królik jest delikatny i wilgotny, sos esencjonalny i lekki, a jednocześnie mięso w nim nie pływa.

Królik w sosie porowo-szpinakowym to nasz sobotni obiad, podany z kaszą jęczmienną i blanszowanie brokułami. Nawet mój mąż, antypata gotowanego mięsa i potrawek, powiedział, że było pyszne 🙂

Miłego gotowania!