Święta nie mogą obejść się bez dwóch rzeczy, bez pierogów i bez słodkości. Dzisiaj przepis na połączenie tych dwóch elementów. Przepyszne i pięknie prezentujące się makowe pierożki z pieca.
Składniki na makowe pierożki z pieca (około 30-35 sztuk):
- 250 gram mąki pszennej zwykłej;
- 250 gram mąki żytniej;
- 250 ml mleka;
- 1 jajko;
- 2 łyżki rozpuszczonego masła;
- 3 łyżeczki cukru;
- 12 gram suchych drożdży;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej;
- rozkłócone jajko do posmarowania pierożków przed pieczeniem.
Nadzienie makowe:
- 250 gram masy makowej z bakaliami;
- 100 gram gorzkiej czekolady.
Dodatkowo:
- płatki migdałowe.
Sposób wykonania:
1. Obiue mąki, sól, cukier, drożdże, przyprawę korzenną, jajko i ciepłe mleko umieść w naczyniu i zagnieć na miękkie, elastyczne ciasto. Odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Gorzaką czekoladę posiekaj dosyć drobno. Czekoladę wymieszaj z masą makową.
*Do siekania czekolady (ale też orzechów) używam ostrego noża „szefa kuchni” marki Ambition.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie lub trzy części i każdą rozwałkuj na cienki placek (w czasie kiedy zajmujesz się pierwszą częścią, resztę zostaw pod przykryciem, aby ciasto nie obsychało).
4. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki o średnicy około 10 cm. Na środku każdego układaj sporą łyżkę nadzienia, a następnie zamykaj pierożki dokładnie sklejając brzegi ciasta.
5. Pierożki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
6. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przy wyjmowaniu blaszki z piekarnika uważaj, żeby się nio oparzyć. Ja od niedawna korzystam z rękawicy Ambition i mogę ją z czystym sumieniem polecić, bo doskonale izoluje ciepło.
Trochę było z tym roboty, ale to już koniec pracy. Dom wypełnia piękny zapach pieczonego drożdżowego ciasta i czekolady. Koniecznie wypróbuj przepis na makowe pierożki z pieca w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Smacznego!
K.
PS Ten przepis bierze udział w konkursie Ambition „Święta z dbałością” >> http://ambition.pl/ . Trzymajcie kciuki!
You must be logged in to post a comment.