Barszcz czy grzybowa? Ja zdecydowanie wybieram barszcz. Gorący, aromatyczny i koniecznie z uszkami. A uszka muszą być z farszem z soczewicy lub grzybów. Mmmm ślinka cieknie 🙂
Łapcie przepis na najlepszy czerwony barszcz na zakwasie i uszka z farszem z soczewicy.
Uwaga: przepis nie obejmuje przygotowania zakwasu z buraków.
Składniki na ciasto do uszek:
- 2 szklanki mąki krupczatki;
- 1 łyżka oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 szklanka gorącej wody.
Składniki na farsz z soczewicy:
- 1 średnia czerwona cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka masła klarownego;
- 1 opakowanie serka kanapkowego (135 gram);
- 400 gram zielonej soczewicy;
- 50 gram czarnej fasoli z puszki;
- opcjonalnie kilka suszonych pomidorów z zalewy;
- sól;
- świeżo mielony pieprz;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki.
Sposób wykonania pierożków:
1. Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj gorącą wodę, sól i olej i przemieszaj widelcem. Zagnieć składniki na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuj mąką.
Ciasto jest lepkie i luźne. W razie potrzeby podsypuj je mąką podczas wałkowania.
2. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilka minut.
3. W tym czasie ugotuj soczewicę w osolonej wodzie (czas gotowania to około 20 minut), cebulę i czosnek posiekaj i podduś na patelni z dodatkiem masła klarownego. Dodaj przyprawy, ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, serek kanapkowy i fasolę. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym przepuść je przez maszynkę do mielenia. Możesz je przemielić raz lub dwukrotnie. W razie potrzeby jeszcze dopraw do smaku. Ja lubię, kiedy farsz jest pierny i wyrazisty.
4. Farsz możesz również przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Z zimnej masy łatwiej będzie formować nadzienie do pierożków.
5. Czysty blat posyp mąką, z kuli ciasta oderwij spory kawałek, rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj z niego kółka. Pozostała część ciasta powinna pozostać w misce pod przykryciem.
6. Z farszu formuj małe kuleczki, które układaj na środku krążków ciasta, składaj na pół jak tradycyjne pierogi, a następnie końce sklejaj ze sobą. Ja zawijam pierożki na oprószonym mąką palcu.
Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania farszu i ciasta.
7. Pierożki gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Składniki na czerwony barszcz:
- 1 kg buraków;
- włoszczyzna: 3 marchewki, pietruszka, mały por (cały), świeża natka pietruszki, średnia cebula;
- 0,5 l zakwasu z buraków;
- 15 gram suszonych grzybów;
- 2-3 listki laurowe;
- 2-3 ząbki czosnku;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- 2 łyżeczki suszonego majeranku;
- sól, cukier i pieprz do smaku.
Sposób wykonania barszczu:
1. Grzyby zalej wodą do całkowitego zakrycia i odstaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
2. Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry. Umieść je w garnku, zalej zimną wodą (ok. 2,5 litra), dodaj włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (uwaga, by nie wlać ew. piasku z grzybów).
3. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do miękkości. Ja używam do gotowania szybkowaru, dzięki czemu oszczędzam czas.
4. Do barszczu dodaj zakwas oraz majeranek i jeszcze podgrzej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem.
Barszcz podawaj ze świeżo ugotowanymi uszkami. Ta potrawa mocno pobudzi Twoje kubki smakowe, jest wyrazista, stosunkowo pieprzna i stanowi wspaniały wstęp do wigilijnej uczty.
Mój czerwony barszcz na zakwasie i uszka z farszem z soczewicy podałam w pięknej białej salaterce marki Ambition.
K.
PS Ten przepis bierze udział w konkursie Ambition „Święta z dbałością” >> http://ambition.pl/ . Trzymajcie kciuki!
You must be logged in to post a comment.