Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym z zielonymi warzywami

Ten przepis może nie ma fajerwerków, ale z pewnością jest zdrowy i sprawdzony w diecie cukrzycowej. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to polędwiczki wieprzowe w sosie porowym z zielonymi warzywami są świetnym i stosunkowo szybkim rozwiązaniem. Aby polędwica była krucha i soczysta nie można jej długo gotować, tak więc siłą rzeczy przygotowanie posiłku nie zajmuje dużo czasu.

Składniki na 4 porcje polędwiczek:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej;
  • 1 łyżka musztardy dijon;
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
  • sól;
  • świeżo mielony pieprz;
  • olej kokosowy do smażenia;
  • 1 duży por (biała cześć);
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 mały kubek śmietany kremówki;
  • szczypiorek.

Warzywa:

  • zielone szparagi (obrane i gotowane 8 minut);
  • brokuły (gotowane 5 minut);
  • odrobina mozarelli do posypania przed podaniem.

Sposób wykonania:

1. Polędwicę wieprzową umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.

2. Plastry polędwiczki roztłucz delikatnie, aby miały grubość 1 cm.

3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. W tym czasie wymieszaj musztardę, Narkiewicz pietruszki, pieprz i sól i dodaj do mięsa. Dokładnie obtocz nimi każdy kawałek.

4. Polędwiczki układaj na rozgrzanej patelni i podsmaż z obu stron przez około 1 minutę. Wyłącznie do zamknięcia porów.

5. Pora pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Podsmażone mięso przełóż do garnka, a na patelni udusić pora i czosnek.

6. Kiedy por zmięknie, dodaj do niego soki z mięsa, które w międzyczasie uwolniły się z mięsa. Następnie dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku.

7. Sos z patelni wlej do garnka z mięsem. W razie, gdyby nie zakrywał polędwiczek, dolej odrobinę wody lub bulionu. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Polędwiczki powinny być ugotowane, ale wciąż kruche i soczyste.

Polędwiczki w sosie porowym podaje z zielonymi warzywami. Idealnie pasują do nich brokuły i szparagi. Oba warzywa gotuję parę minut w lekko osolonej wodzie, a przed podaniem posypuję odrobiną tartej mozzarelli. Jeśli nie masz problemu z przyswajaniem węglowodanów, możesz podać polędwiczki z kaszą lub dzikim ryżem.

To bardzo smaczne i pożywne dane obiadowe dla cukrzyka i nie tylko 🙂

Smacznego!

K.