Muffinki gryczano-amarantusowe

Muffinki gryczano-amarantusowe z ulubionymi dodatkami

Coś na słodko z odrobiną mody żywieniowej? Nie jestem osobą stale podążającą za jedzeniowymi trendami. Nie szukam przepisów z fancy składnikami i nie przywiązuję ogromnej wagi do ich dobroczynnych właściwości. No dobra, może odrobinę zostałam do tego zmuszona w czasie ciąży, kiedy cukrzyca nakłoniła mnie do poszukania alternatywy dla mąki pszennej i białego cukru. Stąd właśnie w mojej diecie zagościł amarantus, ksylitol, nasiona chia i wspaniałe królestwo kasz. Poniżej znajdziecie prosty przepis na muffinki gryczano-amarantusowe, które wdzięcznie się prezentują z przeróżnymi dodatkami. Tym razem machnęłam babeczki z bananem, ananasem i czekoladą.

Składniki na 12 muffinek:

  • 140 gram mąki gryczanej,
  • 140 gram mąki z amarantusa,
  • 100 gram cukru trzcinowego lub ksylitolu lub mieszanki tych cukrów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 80 gram masła,
  • 2 jajka,
  • 3 krążki ananasa z puszki,
  • 1/2 banana,
  • garść groszków czekoladowych lub gwiazdek.

Sposób wykonania muffinek:

1. W misce wymieszaj suche składniki.

2. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, jajka i powoli dodaj do masy roztopione masło, cały czas mieszając.

3. Połącz składniki suche i mokre w jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, stopniowo dodawaj mleko.

4. Podziel masę na 3 części i do każdej dodaj inny dodatek (ananas, banan, czekolada).

5. Nałóż masę do papierowych papilotek na babeczki lub do formy na muffinki.

6. Piecz „na oko” pół godziny w temperaturze 180 stopni C.

7. Ciesz się zdrowym i pysznym deserem 🙂

Muffinki gryczano-amarantusowe

Udanych wypieków!

K.