Szybki domowy chleb z oregano i bazylią bez wyrabiania

Szybki domowy chleb z oregano i bazylią bez wyrabiania to deska ratunkowa, kiedy zorientujesz się, że nie masz w domu pieczywa, ale masz mąkę i drożdże (plus wodę oczywiście). Te składniki to niezbędna podstawa tego wypieku. Reszta dodatków to już dowolność. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 2 godziny. Wrzucasz do miski składniki, mieszasz, odstawiasz do wyrośnięcia i pieczesz. Polecam w sytuacjach awaryjnych i nie tylko 🙂

Składniki na chleb z oregano i bazylią (1 bochenek):

  • 500 g mąki chlebowej żytniej i pszennej (pół na pół);
  • 10 g świeżych drożdży;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego;
  • płatki owsiane i sezam do posypania;

Sposób wykonania:

1. Drożdże zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki mąki, 1/3 szklanki ciepłej wody i rozmieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.

2. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej, przyprawy i wymieszaj.

3. Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie, dodaj go do mąki z solą i przyprawami. Rozmieszaj, dodaj wodę i wymieszaj łyżką lub ręką. Ciasto będzie bardzo luźne i klejące i takie ma być. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto w misce lekko wymieszaj i przełóż do foremki do pieczenia (u mnie keksówka o długości 30 cm). Przed pieczeniem posyp sezamem i płatkami owsianymi (jeśli lubisz).

5. Chleb z oregano i bazylią piecz około 45-50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Szybki domowy chleb z oregano i bazylią jest delikatny, z lekko chrupiącą skórką i wilgotny wewnątrz. Można go kroić i jeść, jak tylko lekko przestygnie. Długo zachowuje świeżość, na trzeci dzień jest nadal miękki i smaczny, a co istotne nie wymaga długiego czasu przygotowania.

Ten chlebek możesz przygotować w wielu wariantach, z ziarnami, ulubionymi przyprawami, oliwkami lub suszonymi pomidorami i w dowolnym kształcie. Mój z bazylią i oregano ma przyjemny śródziemnomorski aromat.

Smacznego!

K.