Szybki domowy chleb z oregano i bazylią bez wyrabiania to deska ratunkowa, kiedy zorientujesz się, że nie masz w domu pieczywa, ale masz mąkę i drożdże (plus wodę oczywiście). Te składniki to niezbędna podstawa tego wypieku. Reszta dodatków to już dowolność. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 2 godziny. Wrzucasz do miski składniki, mieszasz, odstawiasz do wyrośnięcia i pieczesz. Polecam w sytuacjach awaryjnych i nie tylko 🙂
Składniki na chleb z oregano i bazylią (1 bochenek):
- 500 g mąki chlebowej żytniej i pszennej (pół na pół);
- 10 g świeżych drożdży;
- 2 łyżeczki cukru;
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego;
- płatki owsiane i sezam do posypania;
Sposób wykonania:
1. Drożdże zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki mąki, 1/3 szklanki ciepłej wody i rozmieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
2. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej, przyprawy i wymieszaj.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie, dodaj go do mąki z solą i przyprawami. Rozmieszaj, dodaj wodę i wymieszaj łyżką lub ręką. Ciasto będzie bardzo luźne i klejące i takie ma być. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto w misce lekko wymieszaj i przełóż do foremki do pieczenia (u mnie keksówka o długości 30 cm). Przed pieczeniem posyp sezamem i płatkami owsianymi (jeśli lubisz).
5. Chleb z oregano i bazylią piecz około 45-50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Szybki domowy chleb z oregano i bazylią jest delikatny, z lekko chrupiącą skórką i wilgotny wewnątrz. Można go kroić i jeść, jak tylko lekko przestygnie. Długo zachowuje świeżość, na trzeci dzień jest nadal miękki i smaczny, a co istotne nie wymaga długiego czasu przygotowania.
Ten chlebek możesz przygotować w wielu wariantach, z ziarnami, ulubionymi przyprawami, oliwkami lub suszonymi pomidorami i w dowolnym kształcie. Mój z bazylią i oregano ma przyjemny śródziemnomorski aromat.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.