Kakaowa tarta w kratkę z jogurtem greckim i malinami

Kakaowa tarta w kratkę z jogurtem greckim i malinami

Tarty i serniki to moje ulubione ciasta. Są w miarę proste w przygotowaniu i bardzo bardzo wciągające. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Tym razem podaję przepis na połączenie tarty i sernika. Przed Wami kakaowa tarta w kratkę z jogurtem greckim i malinami.

Przepis na jej siostrę „prawie bliźniaczkę” z sezonu jesiennego, możecie podejrzeć tutaj.

Składniki na kakaową tartę:

Kruchy spód:

  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 180 gram jogurtu greckiego,
  • 100 gram serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki konfitury z malin.

Ponadto:

  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 1 łyżka serka typu philadelphia,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób wykonania tarty:

1. Składniki na spód połącz w jednolitą masę, a następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około pół godziny.

2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na papierze do pieczenia tak, by miało wymiary większe od Twojej formy do tarty (u mnie forma prostokątna z wyjmowanym dnem o wymiarach 12×36 cm plus po 1,5 cm z każdego boku ciasta na brzegi). Nadmiar ciasta odetnij ostrym nożem – z tego ciasta zrobisz kratkę na wierzchu.

Ja wolę, kiedy spód tarty nie jest zbyt gruby dlatego, rozwałkowałam ciasto cienko (około 4 mm) i zostało go na tyle dużo, że mogłam z niego zrobić jeszcze jedną nadprogramową minitatę.

3. Przełóż ciasto do formy odwracając je sprytnie do góry nogami z papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwaj spód, przykryj papierem do pieczenia i obciąż kaszą, fasolą lub grochem, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia (ja użyłam kaszy gryczanej, bo akurat miałam ją pod ręką).

4. Zapiecz spód w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut, po czym zdejmij papier z obciążeniem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

5. Przy użyciu miksera lub robota kuchennego połącz składniki nadzienia (za wyjątkiem konfitury malinowej) i odstaw na chwilę żeby masa odpoczęła przed pieczeniem.

6. Przestudzony spód tarty posmaruj konfiturą malinową. Następnie przelej na nią masę jogurtową.

7. Nadmiar ciasta pozostały po zrobieniu spodu tary rozwałkuj na cienki placek i potnij nożem na paseczki.

8. Na wierzchu tary z masą jogurtową ułóż paski ciasta, tworząc z nich kratkę.

9. Całość piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Wystudzone ciasto schłodź kilka godzin w lodówce i gotowe! Smacznego 🙂

PS Jeśli chcesz ozdobić ciasto różyczkami tak jak na zdjęciu, połącz w miseczce serek mascarpone, serek typu philadelphia i cukier puder. Przełóż do szprycy cukierniczej z gwiazdkową końcówką i ozdób tartę.

K.