Od około 10 miesiąca życia można podawać niemowlakom pieczywo. W ograniczonej ilości dobrej jakości chleb (najlepiej własnego wypieku bez dodatku soli) może być fajnym urozmaiceniem diety. Pieczywo otwiera przed niemowlakiem i jego rodzicami nieograniczone możliwości smakowania przeróżnych past kanapkowych, nie tylko zdrowych, ale też zachęcających wyglądem, smakiem i zapachem. Dzisiaj uwielbiana przez maluszki, bogata w składniki odżywcze pasta z zielonego groszku.
Składniki:
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka gotowanej ciecierzycy
Sposób wykonania:
1. Groszek ugotuj do miękkości w niesolonej wodzie.
2. W naczyniu do blendowania umieść ugotowany groszek, ciecierzycę i sok z cytryny. Składniki zblenduj dokładnie na gładką pastę.
Pasta z zielonego groszku to nasza sprawdzona pasta kanapkowa dla maluszków. Ma lekko słodki smak, zachęcający zielony kolor. Ja podaję ją w formie mini kanapeczek z pełnoziarnistego pieczywa lub ewentualnie z waflami ryżowymi. W wersji dla dorosłych można przygotować ją z dodatkiem soli i pieprzu i podawać jako groszkowy dip do paluszków grissini.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.