Wczoraj robiłam ten placek pierwszy raz. Zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku. Poddałam go modyfikacjom i wyszło pyszne i pożywne danie obiadowe dla diabetyka. W sumie przygotowanie placka jest bardzo proste. Sami zobaczcie.
Składniki na placek z mięsem mielonym i cukinią (4-5 porcji):
Warstwa mięsna:
- 500 gram mielonego mięsa z indyka;
- 1 jajko;
- sól, pieprz;
- patka pietruszki;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka oliwy do nasmarowania formy;
- zioła prowansalskie (opcjonalnie).
Warstwa warzywna:
- 1 duża cukinia lub dwie mniejsze;
- 1 mała cebula (ja użyłam dymki);
- 2 łyżki mąki gryczanej;
- 2 jajka;
- 50 gram tartego sera żółtego;
- 50 gram pokruszonego sera feta (opcjonalnie);
- 1/2 małego kubeczka śmietany 18 proc;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- garść czarnych oliwek;
- sól, pieprz, zioła.
Sposób wykonania:
1. Cukinię umyj, obierz cieniutko i zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę również obierz i zetrzyj. Delikatnie posiłki i odstaw na 15 minut aż warzywa puszczą sok.
2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Formę (u mnie owalna forma o długości 34 cm) posmaruj oliwą. Wyłóż mięso do formy, rozłóż równomiernie na dnie i piecz 15 minut w temperaturze 190 st.
3. Cukinię i cebulę odciśnij z nadmiaru płynu (przez gazę, ręcznik lub na metalowym sitku). Dodaj do nich jajka, śmietanę, przyprawy, oba rodzaje sera, oliwki (pokrojone w paseczki) i posiekany szczypiorek.
4. Z piekarnika wyjmij mięso, wyłóż masę warzywno-jajeczną i zapiekaj kolejne 30 minut w temperaturze 180-190 st.
Gotowy placek z mięsem mielonym i cukinią pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. To są zdecydowanie moje smaki i nawet sama byłam zaskoczona, jak fajnie wyszło połączenie mięsa mielonego i cukinii. Choć jestem zdania, że wersja bez mięsa też doskonale by się sprawdziła. Danie świetnie komponuje się z sałatką warzywną, awokado i sosem pomidorowym 🙂
Smacznego!
You must be logged in to post a comment.