Domowa sałatka z cytrynowym aromatem dla diabetyka to pomysł na lekki obiad, którego sekretem jest dressing. To on czyni tę sałatkę wyjątkową. Dodatkowo jest zupełnie bezpieczna dla osób zmagających się z cukrzycą. Muszę przyznać, że danie jest też całkiem pożywne. Najadłam się po kokardkę i zostało mi jeszcze trochę na później.
W przepisie celowo nie podaję dokładnych proporcji, bo jest to kwestia gustu. U mnie jak zwykle jest góra zieleninki 🙂 Liczbę składników należy pomnożyć przez liczbę porcji do przygotowania.
Składniki na sałatkę dla diabetyka (1 duża porcja):
- 3 liście sałaty lodowej;
- 2 garści świeżego szpinaku baby;
- 5 czarnych oliwek;
- 1 jajko ugotowane na twardo;
- kilka kostek sera typu greckiego (uwaga na skład sera, by nie miał zbędnego cukru);
- 5-6 blanszowanych różyczek brokuła;
- 1 kabanos z kurczaka (u mnie Konspol bez dodatku cukru);
- 1/2 pomidora.
Składniki na cytrynowy dressing:
- 1 solidna łyżeczka majonezu;
- 3 łyżeczki soku z cytryny;
- 3 łyżeczki oliwy;
- świeżo mielony pieprz.
Sposób wykonania:
1. Sałatę i szpinak umyj, osusz. Sałatę porwij lub potnij nożem i wymieszaj z listkami szpinaku.
2. Jajko pokrój na ósemki (dwa razy wzdłuż i raz w poprzek). Kabanosa pokrój w talarki, a pomidora w kostki.
3. Wszystkie składniki wymieszaj na talerzu lub w misce.
4. Składniki na sos dokładnie połącz np. w miseczce przy użyciu widelca. Sałatę polej dressingiem i gotowe 🙂
Aromat cytrynowy sałatki jest dosyć wyraźny, doskonale komponuje się ze słonością sera i słodyczą pomidora. Ja po takim obiedzie czuję się doskonale i lekko, a poziom glukozy ma się lepiej niż dobrze 🙂
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.