Sałatka z cytrynowym aromatem dla diabetyka

Domowa sałatka z cytrynowym aromatem dla diabetyka to pomysł na lekki obiad, którego sekretem jest dressing. To on czyni tę sałatkę wyjątkową. Dodatkowo jest zupełnie bezpieczna dla osób zmagających się z cukrzycą. Muszę przyznać, że danie jest też całkiem pożywne. Najadłam się po kokardkę i zostało mi jeszcze trochę na później.

W przepisie celowo nie podaję dokładnych proporcji, bo jest to kwestia gustu. U mnie jak zwykle jest góra zieleninki 🙂 Liczbę składników należy pomnożyć przez liczbę porcji do przygotowania.

Składniki na sałatkę dla diabetyka (1 duża porcja):

  • 3 liście sałaty lodowej;
  • 2 garści świeżego szpinaku baby;
  • 5 czarnych oliwek;
  • 1 jajko ugotowane na twardo;
  • kilka kostek sera typu greckiego (uwaga na skład sera, by nie miał zbędnego cukru);
  • 5-6 blanszowanych różyczek brokuła;
  • 1 kabanos z kurczaka (u mnie Konspol bez dodatku cukru);
  • 1/2 pomidora.

Składniki na cytrynowy dressing:

  • 1 solidna łyżeczka majonezu;
  • 3 łyżeczki soku z cytryny;
  • 3 łyżeczki oliwy;
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób wykonania:

1. Sałatę i szpinak umyj, osusz. Sałatę porwij lub potnij nożem i wymieszaj z listkami szpinaku.

2. Jajko pokrój na ósemki (dwa razy wzdłuż i raz w poprzek). Kabanosa pokrój w talarki, a pomidora w kostki.

3. Wszystkie składniki wymieszaj na talerzu lub w misce.

4. Składniki na sos dokładnie połącz np. w miseczce przy użyciu widelca. Sałatę polej dressingiem i gotowe 🙂

Aromat cytrynowy sałatki jest dosyć wyraźny, doskonale komponuje się ze słonością sera i słodyczą pomidora. Ja po takim obiedzie czuję się doskonale i lekko, a poziom glukozy ma się lepiej niż dobrze 🙂

Smacznego!
K.