Śniadaniowe minichałki bez cukru

Mój syn uwielbia jeść minichałki, szczególnie na drugie śniadanie, a ja ubolewam nad tym, ile cukru i spulchniaczy zawierają kupne bułeczki. Postanowiłam sobie ulżyć w cierpieniu i upiekliśmy razem domowe śniadaniowe minichałki bez cukru z kruszynami. Są ciemniejsze i nieco cięższe od tych sklepowych, ponieważ zrobiłam je z mieszanki mąki pszennej i wielozbożowej pełnoziarnistej. Dodatkowo zamiast cukru użyłam ksylitolu, przez co są może odrobinę zdrowsze, a nadal słodkie.

Składniki na 5-6 sporych bułek:

  • 500 g mąki pszennej i wielozbożowej;
  • 7 g suchych drożdży;
  • 4 łyżki ksylitolu;
  • 300 ml mleka;
  • 1 jajko;
  • 75 g rozpuszczonego masła;
  • 1/2 łyżeczki soli.

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki mąki;
  • 20 g zimnego masła;
  • 3 łyżki ksylitolu;
  • 2 łyżki mleka;

Sposób wykonania:

1. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie wrzące, dodaj cukier i drożdże, a następnie zamieszaj i odstaw na kilka minut.

2. Mąki przesiej przez sitko, dodaj sól, jajko oraz mleko z drożdżami. Wszystkie składniki wymieszaj i zacznij zagniatać. W trakcie zagniatania stopniowo dodawaj płynne masło.

3. Zagnieć składniki na elastyczne gładkie ciasto, umieść w misce, przykryj i odstaw na 1 godzinę lub dłużej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. W tym czasie w miseczce przygotuj kruszyny. Mąkę, wymieszaj z cukrem, dodaj masło i widelcem lub palcami rozetrzyj wszystko tak, aby powstały kruszyny.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na 5-6 części. Każdy z oddzielonych kawałków podziel na kolejne 3 części, z których uformuj ruloniki. Z wałeczków zapleć małe warkoczyki. Końce zawiń pod spód.

6. Odstaw przygotowane do pieczenia bułeczki na 15 minut do napuszenia. Przed pieczeniem minichałki posmaruj jeszcze mlekiem i posyp kruszynami.

7. Śniadaniowe minichałki piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Cześć minichałek zawinęłam jak drożdżówki z przepisu na Mojewypieki.com

Śniadaniowe minichałki bez cukru najlepiej smakują jeszcze ciepłe (ale nie gorące), posmarowane zimnym masłem i popijane mlekiem.

Smacznego!

K.