Sycąca tarta obiadowa z mięsem mielonym, kaszą i warzywami

Co by tu zjeść na obiad. Dawno nie było tarty, a więc do dzieła. Zagniatamy ciasto, szybki farsz z mięsa mielonego, warzywa i powstaje sycąca tarta z mięsem mielonym, kaszą i warzywami. Cały tradycyjny talerz obiadowy w mniej tradycyjnej formie. Wyszło pysznie.

Składniki na 4 porcje obiadowe:

Ciasto:

  • 100 gram masła;
  • 160 gram mąki;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak:
  • natka pietruszki (świeża i suszona);
  • świeży szpinak baby (3 duże garści);
  • 100 gram sera feta;
  • 1/2 małego opakowania śmietany 18 proc.;
  • 1/2 opakowania sereka kanapkowego Apetina (smak rukola i pesto)
  • 4 jajka
  • 2 garści dyni pokrojonej w kostkę;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, organo;
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób wykonania:

1. Składniki na spód umieść w misie i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj w kulę, Zawiń w folię i odstaw do schłodzenia na około 30 minut.

2. Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso, przyprawy i podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj szpinak i wyłącz palnik. Odstaw do wystudzenia.

3. Dynię zblanszuj 2-3 minuty, odcedź i dodaj do mięsa. Ser feta pokrój w kostkę.

4. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

5. W misce rozmieszaj jajka, śmietanę i serek. Dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Dodaj ser feta i kaszę.

6. Na podpieczony spód wyłóż mięso, zalej masą jajeczno-serową i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do całkowitego ścięcia farszu.

Podawaj na ciepło. Sycąca tarta obiadowa z mięsem mielonym, kaszą i warzywami to fajne danie obiadowe dla odmiany. Ciasto jest przyjemnie chrupiące, a całość bardzo pożywna.

Smacznego!

K.