Co by tu zjeść na obiad. Dawno nie było tarty, a więc do dzieła. Zagniatamy ciasto, szybki farsz z mięsa mielonego, warzywa i powstaje sycąca tarta z mięsem mielonym, kaszą i warzywami. Cały tradycyjny talerz obiadowy w mniej tradycyjnej formie. Wyszło pysznie.
Składniki na 4 porcje obiadowe:
Ciasto:
- 100 gram masła;
- 160 gram mąki;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 jajko.
Farsz:
- 250 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak:
- natka pietruszki (świeża i suszona);
- świeży szpinak baby (3 duże garści);
- 100 gram sera feta;
- 1/2 małego opakowania śmietany 18 proc.;
- 1/2 opakowania sereka kanapkowego Apetina (smak rukola i pesto)
- 4 jajka
- 2 garści dyni pokrojonej w kostkę;
- 1 czerwona cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, organo;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób wykonania:
1. Składniki na spód umieść w misie i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj w kulę, Zawiń w folię i odstaw do schłodzenia na około 30 minut.
2. Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso, przyprawy i podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj szpinak i wyłącz palnik. Odstaw do wystudzenia.
3. Dynię zblanszuj 2-3 minuty, odcedź i dodaj do mięsa. Ser feta pokrój w kostkę.
4. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
5. W misce rozmieszaj jajka, śmietanę i serek. Dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Dodaj ser feta i kaszę.
6. Na podpieczony spód wyłóż mięso, zalej masą jajeczno-serową i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do całkowitego ścięcia farszu.
Podawaj na ciepło. Sycąca tarta obiadowa z mięsem mielonym, kaszą i warzywami to fajne danie obiadowe dla odmiany. Ciasto jest przyjemnie chrupiące, a całość bardzo pożywna.
Smacznego!
K.
You must be logged in to post a comment.