Sernik z mlekiem skondensowanym i cytryną

Wiosenny sernik z cytrynową nutką i karmelem

Tęsknicie za wiosną? My bardzo, dlatego zimową aurę osładzamy sobie orzeźwiającym ciastem. Ten sernik z cytrynową nutką i karmelem należy do ulubionych smakołyków mojej drugiej połówki. Ja z kolei mogę je zaliczyć do moich koników. Serniki piekę od zawsze i od zawsze (nieskromnie mówiąc) są chwalone. Kiedy więc padło hasło: a może zjemy sobie sernik, nie musiałam dopytywać o jaki dokładnie serniczek chodzi.

To doprawdy wyjątkowe ciastko. Pieczone w kąpieli wodnej, chłodzone kilka godzin w lodówce. Lekkie, wilgotne, orzeźwiające i co jest  jego ogromną zaletą – nie jest bardzo słodkie. Wyjątkowej lekkości oraz hmm aksamitnego smaku nadaje mu cytrynowy krem na bazie serka mascarpone. Mmmmmm pycha.

Sernik z cytrynową nutką i karmelem

Poniżej znajdziecie przepis sprawdzony przeze mnie już milion razy 🙂

Składniki na sernik z cytrynową nutką:

  • 1 kilogram zmielonego twarogu (ja używam twarogu Piątnicy),
  • 4 jaja,
  • 530 gram słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka),
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 250 gram serka mascarpone (1 małe opakowanie),
  • około 150 gram kremu lemon crud.*

Dodatkowo:

  • domowy sos karmelowy do ozdobienia sernika.*

* Przepis na domowy karmel znajdziecie tutaj, a przepis na lemon crud wstawiłam na końcu tego wpisu.

Sposób wykonania sernika:

1. W dużym naczyniu (ja użyłam misy robota kuchennego) umieść twaróg, całe jajka, skondensowane mleko, oba rodzaje mąki oraz sok z cytryny. Następnie zmiksuj lub utrzyj wszystkie składniki do połączenia w jednolitą masę serową.

2. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza – jeśli to możliwe bez termoobiegu.

3. Dno tortownicy o średnicy około 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia.

4. Przelej masę serową do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piętro niżej w piekarniku ustaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą lub jeśli posiadasz piekarnik z funkcją pieczenia z parą wodną, włącz ją.

5. Sernik piecz około 60-70 minut. Sernik powinien się lekko przyrumienić, ale nie powinien urosnąć. Wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu powierzchnia sernika powinna być gładka i lekko błyszcząca.

6. Wstaw sernik do lodówki na 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu cytrynowego:

W naczyniu umieść krem lemon crud i lekko wymieszaj mikserem. Następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj na gładką masę. Jeśli krem byłby zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę śmietany kremówki.

Gotowy krem rozprowadź na powierzchni sernika i ozdób dowolnie sosem karmelowym. W tym momencie możesz od razu podać sernik lub wstawić go jeszcze do lodówki.

* Przepis na lemon crud:

Składniki:

  • sok wyciśnięty jednej cytryny,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 100 gram cukru,
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki oliwy.

Sposób wykonania:

W garnuszku umieść sok z cytryny, jajko i żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj składniki, a następnie doprowadź o wrzenia cały czas mieszając. Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje i dodaj oliwę. Wymieszaj i przełóż do słoiczka.

Gotowy lemon crud możesz przechowywać kilka dni w lodówce.

Sernik cytrynowy z mlekiem skondensowanym

Pozdrawiam, życząc przepysznych wypieków!

K.