Fortuna kołem się toczy, dlatego Nowy Rok warto zacząć od pysznego, bogatego w bakalie wieńca drożdżowego. Przepis ten jest inspirowany ciastem Pani Doroty Świątkowskiej, autorki bloga MojeWypieki.pl. Wieniec drożdżowy sam w sobie jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a do tego pięknie wygląda. Zdecydowanie polecam.
Składniki na wieniec drożdżowy:
Ciasto drożdżowe:
- 4,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1,5 szklanki letniego mleka,
- 120 gram roztopionego masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 8 gram cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 duże jajka,
- 1 żółtko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 12 gram suchych drożdży.
Nadzienie bakaliowo – klonowe:
- 200 gram uprażonych migdałów w płatkach,
- 100 gram rodzynek sułtańskich,
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego,
- 125 ml syropu klonowego.
Lukier z irish cream:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki irish cream,
- odrobina gorącej wody w razie gdyby lukier był zbyt gęsty.
Sposób wykonania:
1. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj do niej drożdże i wymieszaj. Jajka rozkłóć z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z drożdżami wlej mleko z jajkami, dodaj masło i sól.
2. Składniki wyrób na elastyczne ciasto (gdyby było zbyt rzadkie podsyp mąką i dalej wyrabiaj), a następnie odstaw na godzinę do wyrośnięcia (przykryte czystą ściereczką).
3. Po upływie godziny ciasto wyrób jeszcze szybko i rozwałkuj na duży prostokątny placek. Rozwałkowane ciasto posmaruj syropem klonowym, posyp równomierne cukrem, rodzynkami i migdałami. Następnie zwiń ciasto w rulon, tak jak roladę.
4. Ostrym nożem przetnij „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleć ze sobą dwa wałeczki ciasta, a potem zlep końce ze sobą i ułóż w tortownicy z kominem, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. W ten sposób powstanie kształt wieńca.
5. Odstaw uformowane ciasto w ciepłe miejsce i zaczekaj aż podwoi swoją objętość.
Uwaga: Formę dobrze jest zabezpieczyć folią aluminiową, ponieważ syrop klonowy może odrobinę wyciekać.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza i piecz około 40 minut. Po upieczeniu wieniec drożdżowy chwilę wystudź, a następnie wyjmij z formy.
7. Cukier rozrób z alkoholem. Jeśli będzie za gęsty dodaj odrobinę wody. Polej nim jeszcze ciepłe ciasto, a na koniec posyp rodzynkami.
Taki wieniec drożdżowy z migdałami, syropem klonowym i rodzynkami można od razu postawić na stół, a później jeszcze przez kilka dni zajadać z ciepłym mlekiem na drugie śniadanie.
Smacznego!
K
Idealny! Zjadłabym cały sama:)
W tym wypadku faktycznie można zgrzeszyć 🙂 Choć u mnie od razu znalazło się kilku pomocników do jedzenia 😉