Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i bakaliami

Noworoczny wieniec drożdżowy z syropem klonowym i bakaliami

Fortuna kołem się toczy, dlatego Nowy Rok warto zacząć od pysznego, bogatego w bakalie wieńca drożdżowego. Przepis ten jest inspirowany ciastem Pani Doroty Świątkowskiej, autorki bloga MojeWypieki.pl. Wieniec drożdżowy sam w sobie jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a do tego pięknie wygląda. Zdecydowanie polecam.

Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i bakaliami

Składniki na wieniec drożdżowy:

Ciasto drożdżowe:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 120 gram roztopionego masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 8 gram cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 duże jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 12 gram suchych drożdży.

Nadzienie bakaliowo – klonowe:

  • 200 gram uprażonych migdałów w płatkach,
  • 100 gram rodzynek sułtańskich,
  • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego,
  • 125 ml syropu klonowego.

Lukier z irish cream:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki irish cream,
  • odrobina gorącej wody w razie gdyby lukier był zbyt gęsty.

Sposób wykonania:

1. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj do niej drożdże i wymieszaj. Jajka rozkłóć z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z drożdżami wlej mleko z jajkami, dodaj masło i sól.

2. Składniki wyrób na elastyczne ciasto (gdyby było zbyt rzadkie podsyp mąką i dalej wyrabiaj), a następnie odstaw na godzinę do wyrośnięcia (przykryte czystą ściereczką).

3. Po upływie godziny ciasto wyrób jeszcze szybko i rozwałkuj na duży prostokątny placek. Rozwałkowane ciasto posmaruj syropem klonowym, posyp równomierne cukrem, rodzynkami i migdałami. Następnie zwiń ciasto w rulon, tak jak roladę.

4. Ostrym nożem przetnij „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleć ze sobą dwa wałeczki ciasta, a potem zlep końce ze sobą i ułóż w tortownicy z kominem, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. W ten sposób powstanie kształt wieńca.

5. Odstaw uformowane ciasto w ciepłe miejsce i zaczekaj aż podwoi swoją objętość.

Uwaga: Formę dobrze jest zabezpieczyć folią aluminiową, ponieważ syrop klonowy może odrobinę wyciekać.

6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza i piecz około 40 minut. Po upieczeniu wieniec drożdżowy chwilę wystudź, a następnie wyjmij z formy.

7. Cukier rozrób z alkoholem. Jeśli będzie za gęsty dodaj odrobinę wody. Polej nim jeszcze ciepłe ciasto, a na koniec posyp rodzynkami.

Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i bakaliami

Taki wieniec drożdżowy z migdałami, syropem klonowym i rodzynkami można od razu postawić na stół, a później jeszcze przez kilka dni zajadać z ciepłym mlekiem na drugie śniadanie.

Smacznego!

K

2 komentarzy na “Noworoczny wieniec drożdżowy z syropem klonowym i bakaliami

Komentarze są wyłączone. Nie możesz dodać nowego komentarza.

    1. W tym wypadku faktycznie można zgrzeszyć 🙂 Choć u mnie od razu znalazło się kilku pomocników do jedzenia 😉