Królewski obiad w pół godziny? Niemożliwe? A jednak. Jeśli masz chęć na pyszny obiad, który przygotujesz w 30 minut, moja propozycja to łosoś pieczony pod kremowym serkiem, podany z cytrynową kaszą pęczak i zieloną fasolką szparagową. Danie proste, zdrowe i przede wszystkim wyśmienite 🙂
Składniki na 2-3 porcje łososia:
- 1 płat surowego łososia (około 400 gram),
- 1 opakowanie serka kremowego Apetina Pesto i Rukola,
- pęczek natki pietruszki,
- kilka listków świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo do przygotowania kaszy:
- 1 szklanka kaszy pęczak,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 cebulka szalotka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- sól, pieprz,
- zielona fasolka szparagowa lub zielone szparagi.
Sposób wykonania łososia pieczonego pod kremowym serkiem:
1. Łososia umyj, osusz i podziel na porcje.
2. Kawałki łososia ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą z oliwek.
3. Na każdy kawałek łososia wyłóż solidną porcję serka i rozsmaruj go na wierzchu. Na górę połóż pietruszkę i bazylię.
4. Tak przygotowane porcje łososia zawiń w rękaw do pieczenia (wszystkie kawałki razem lub każdy osobno).
5. Rybę piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i rozetnij folię.
Zapach, jaki Cię w tym momencie oplecie jest tak zniewalający, że sąsiadom pocieknie ślinka. Gwarantuję 😉
6. Gotowego łososia wyłóż na talerze i ozdób ziołami. Podawaj od razu w towarzystwie cytrynowej kaszy pęczak i fasolki szparagowej.
Co istotne, kremowy serek nie zagłusza smaku łososia, a raczej go podkreśla i nadaje odpowiedniego aromatu. Dzięki temu wciąż możemy się cieszyć wyjątkowym smakiem tej szlachetnej i delikatnej ryby.
Sposób wykonania cytrynowej kaszy:
1. Pęczak opłucz pod bieżącą wodą.
2. Szalotkę posiekaj i podsmaż w garnku lub na głębszej patelni. Dodaj kaszę i chwilę smaż. Dodaj sól, kurkumę, sok z cytryny i zamieszaj. Do garnka z kaszą wlej wodę i mleko, zamieszaj i gotuj do momentu aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę.
W razie potrzeby podlewaj pęczak wodą. Z kolei ewentualny nadmiar wody możesz odlać do osobnego naczynia i podać jako cytrynowy sos do ryby. Na koniec dodaj syrop klonowy oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Mój przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Codziennie baw się smakiem”
Smacznego!
K.
Wygląda smakowicie
Dziękuję! Zapewniam, że nie tylko wygląda, ale też smakuje 🙂